Велика повеља ЕТРАН-а

Поводом 60. конференције ЕТРАН-а, Друштво за електронику, телекомуникације, рачунарство, аутоматику и нуклеарну технику, додељује Велику повељу Институту РТ-РК, у знак признања за изузетан допринос остваривању циљева и задатака ЕТРАН-а у периоду 2007-2016. године.

velika povelja ETRANa

Прикупљена средства за помоћ жртвама поплаве

Институт се заједно са својим запосленима придружио акцији за помоћ угроженима у поплављеним подручјима. Укупно је сакупљено 800 000 динара. Донација ће бити уплаћена на наменски динарски рачун Владе Pепублике Србије.

 

ТЕЛФОР 2012

20. јубиларни телекомуникациони форум – ТЕЛФОР 2012, одржан је од 20. до 22. новембра 2012. године у Сава Центру у Београду.

У оквиру Програма посебних догађаја, РТ-РК и Факултет техничких наука приказали су резултате пројеката финансираних од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја у области електрике, телекомуникација и информационих технологија.

Прича о успеху

Заједнички пројекат умрежавања научно-истраживачких институција земаља Западног Балкана и Европске Уније – WBC-INCO.NET, објавио је причу о РТ-РК.

[Success stories] Research and Development Institute RT-RK, Novi Sad

РТ-РК институт као домаћин ИЕЕЕ ЕЦБС конференције

ecbs2012aНовосадски Хотел "Парк" је од 11. до 13. априла 2012. био домаћин 19. ИЕЕЕ ЕЦБС конференције која је у потпуности реализована под покровитељством РТ-РК института за системе засноване на рачунарима.
На конференцији је за 3 дана представљено преко 40 научних радова из области моделовања, симулације, валидације, обраде сигнала и рачунарских система у реалном времену, укључујући и три панела.

Овакве конференције по правилу имају кључне учеснике, па тако и ова није била изузетак. Првог дана је професор Хартмут Шмек са КИТ института у Карлсруеу (Немачка) одржао презентацију на тему органског рачунарства за рационално коришћење, конзервацију и пренос електричне енергије, уз акценат на обновљиве изворе енергије.

Други дан је започео обраћањем господина Ихсанер Алкима, техничког директора компаније Вестел (Турска), највећег европског произвођача потрошачке електронике. Учесници конференције и велики број посетилаца имали су јединствену прилику да из прве руке сазнају која пословна стратегија, уз коришћење савремених технологија, може да доведе до успеха. Вестелов концепт паметног ТВ уређаја је директан резултат вишегодишњег истраживања, прво у научно-технолошком домену, а затим и у области маркетинга, социологије и психологије.

Према речима професора Мирослава Поповића, главног председавајућег на конференцији, одзив учесника из иностранства је већи од очекиваног, с обзиром на то да је највећи број научних радова управо из Србије, од стране наших инжењера. "Ова конференција је од великог значаја са више аспеката. Пре свега, за представљање наших академских капацитета у свету, јер је ИЕЕЕ без сумње највећа и најзначајнија инжењерска организација. Затим, то је значајно и за наш Универзитет, конкретно Факултет техничких наука, који је заједно са РТ-РК институтом покровитељ ове конференције . На крају, битно је и за град Нови Сад који је још једном показао своје најлепше стране гостима са свих меридијана и тако добио још један маркер на туристичкој мапи Европе."

Више детаља о поједниним радовима и учесницима потражите на званичној Интернет презентацији конференције:

http://tab.computer.org/ecbs/2012