РТ-РК институт као домаћин ИЕЕЕ ЕЦБС конференције

ecbs2012aНовосадски Хотел "Парк" је од 11. до 13. априла 2012. био домаћин 19. ИЕЕЕ ЕЦБС конференције која је у потпуности реализована под покровитељством РТ-РК института за системе засноване на рачунарима.
На конференцији је за 3 дана представљено преко 40 научних радова из области моделовања, симулације, валидације, обраде сигнала и рачунарских система у реалном времену, укључујући и три панела.

Овакве конференције по правилу имају кључне учеснике, па тако и ова није била изузетак. Првог дана је професор Хартмут Шмек са КИТ института у Карлсруеу (Немачка) одржао презентацију на тему органског рачунарства за рационално коришћење, конзервацију и пренос електричне енергије, уз акценат на обновљиве изворе енергије.

Други дан је започео обраћањем господина Ихсанер Алкима, техничког директора компаније Вестел (Турска), највећег европског произвођача потрошачке електронике. Учесници конференције и велики број посетилаца имали су јединствену прилику да из прве руке сазнају која пословна стратегија, уз коришћење савремених технологија, може да доведе до успеха. Вестелов концепт паметног ТВ уређаја је директан резултат вишегодишњег истраживања, прво у научно-технолошком домену, а затим и у области маркетинга, социологије и психологије.

Према речима професора Мирослава Поповића, главног председавајућег на конференцији, одзив учесника из иностранства је већи од очекиваног, с обзиром на то да је највећи број научних радова управо из Србије, од стране наших инжењера. "Ова конференција је од великог значаја са више аспеката. Пре свега, за представљање наших академских капацитета у свету, јер је ИЕЕЕ без сумње највећа и најзначајнија инжењерска организација. Затим, то је значајно и за наш Универзитет, конкретно Факултет техничких наука, који је заједно са РТ-РК институтом покровитељ ове конференције . На крају, битно је и за град Нови Сад који је још једном показао своје најлепше стране гостима са свих меридијана и тако добио још један маркер на туристичкој мапи Европе."

Више детаља о поједниним радовима и учесницима потражите на званичној Интернет презентацији конференције:

http://tab.computer.org/ecbs/2012